Az idén még nem is írtam spammerekről, aminek nem az az oka, hogy megtisztult a hazai net a spammerektől, hanem mert el voltam havazva. De olyan ez a munka, mint a gyomirtás: ha abbahagyod, eláraszt a gaz. Ezért hát lássunk is neki, és pótoljuk az idei adósságot, nézzük meg, kik spammeltek 2012 januárban. A felsorolás nem időrendben halad, sokkal inkább a féregfaktor szerint, azaz kik voltak a leggátlástalanabb, leggerinctelenebb spammerek.
Az iménti leggusztustalanabb, legférgebb címet kétségkívül az eHarex.eu kft érdemelte ki, akik annyira nem biztosak a dolgukban, hogy alig 2 hét alatt 6 spamet is el kellett küldjenek.
Az eHarex egy kissé elkésett. Ők ugyanis egy online aukciós oldal, abból is az n+1-dik a sorban. Ilyenekről már többször volt szó ezen a blogon, és már akkor is óvtam mindenkit attól, hogy ilyen lehúzós szájtokon akarja a szerencséjét (vagy inkább a buktáját) megcsinálni.
Az eHarex annyiban kicsit más, hogy itt a saját termékedet tukmálhatod (mondjuk ehhez minek az eharex???). Az első lehúzás szagú dolog az $5 regisztrációs díj. Amit ugyan - állításuk szerint visszakapsz szolgáltatás formájában - de akkor is: ez lehúzás.
A másik gyanús dolog, aminek mindenki fejében be kéne indítani a bullshit-detektort, az a következő állítás:
"Hozza át ügyfeleit az eHarex-re úgy, hogy Ön akkor is pénzt keressen ha ők mástól vásárolnak és nem Öntől."
Na hát ez az, amit épeszű ember nem csinál: az ügyféladatbázisát kiadni egy debreceni noname gagyi garázscégnek. Arról nem is beszélve, hogy ott valami sunyiság kell legyen, ha én azzal is pénzt keresek, ha valaki a konkurensemtől veszi meg aterméket.
A következő kellemetlen dolog az, ami egy másik spam levelükből derül ki, hogy a vevőknek kötelezően el kell költeniük havi 6000 forintot. Ez szintén olyan gagyi szagú dolog.
További érdekesség, hogy a leiratkozás link a postaja.hu domain, ami ugyanazon a szerveren van, ahol az eharex weboldala is, és ahonnan a spam jött. A postaja.hu domain viszont a "FULL DOMAIN RECORDS Ltd." (jaj, de flancos nevük van: nem is kft, hanem LTD, LOL...). Őket viszont ismerjük, és ők ugyanazon a postai címen vannak (Debreceni, Mester u. 7. I. emelet), csak ők a 2-es számú lakásban.
Szóval okunk van azt feltételezni, hogy az eharex banda ugyanaz, mint a FULL DOMAIN RECORDS Ltd. Az utóbbi nevet viszont egy kissé leharcolta az, hogy egy Harsányi László nevű egyén spammelt a nevükben, na meg az is, hogy a névre keresve a magyar spammer blogját hozza 1. helyen a google.
Látok tehát esélyt arra, hogy az eharex márkanév (sic!) is oda kerüljön, ahová való: a jól megérdemelt süllyesztőbe.
A spam végén szerepel a szokásos hazug disclaimer, miszerint az ön email címe nyilvános adatbázisból, meg mi tuti fix, hogy betartjuk az adatvédelmi törvény előírásait. Hát persze....:
"Email címük kizárólag nyilvános, az Önök hozzájárulásával közzétett adatforrás(ok)ból, termékeink, szolgáltatásaink iránti érdeklődésből és/vagy a hírlevélre történő feliratkozásból származik. Email-címük kezelésénél teljes mértékben betartjuk a vonatkozó Adatvédelmi Törvény előírásait. Amennyiben a fenti levelünk nem megfelelő helyre jutott, és/vagy érdektelen, elnézését kérjük. Előre is megköszönjük a segítségét, ha jelen levelünket továbbítja az illetékes kollégájának."
A spamet egyébként minden alkalommal a Giganet hálózatáról küldték az eharex.com (178.248.200.39) gépről. Így ha blokkolni akarod ezeket a spammereket, akkor nyugodtan tiltólistára teheted az IP-címüket.